MAGIčNA TOSKANA-6 DANA AUTOBUSOM- 18. MAJ- POLAZAK IZ BIJELOG POLJA

 
 
 

Detalji o odredištu:

Postoji više razloga zašto posjetiti Toskanu. Jedan od glavnih jeste njeno kulturno bogatstvo. Toskana ima više kulturnih objekata koji su pod zaštitiom UNESCO-a nego Španija, koja je druga u svijetu. Jedna je od 20 regija u Italiji, a glavni grad Toskane je Firenca.

Pored Firence poznati su i Piza, Siena, San Giminano, Luka, Arezzo, Cortona... Svojim prirodnim ljepotama Toskana je postala zanimljiva u filmskoj industriji, tako da su se brojne serije i filmovi smimali na ovom području. Izdvajamo film ,,Živoj je lijep'', serije ,,Pod suncem Toskane'', ,,Strasti Toskane'' i dr.

Poznata je po dobrim vinima, od kojih izdvajamo Brunelo di Montalcino i Nobile di Montepulciano.

 

Aktivnosti:

obilazak gradova;

šoping;

Posjeta muzeja

 

Atrakcije:

Firenca

Lucca

Piza

Cinqa Terre

 

Opis:

PROGRAM:

1 dan- 18.05.2023 / četvrtak

Polazak iz Bijelog Polja u 12h. Vožnja preko Prijepolja- Priboja-Sarajeva (gdje se spajamo sa drugom grupom), dalje preko Hrvatske-Slovenije. Noćna vožnja.

2 dan- 19.05.2023 /petak/-Montecatini Terme

U jutarnjim satima ulazak u Italiju, vožnja pored Trsta-Venecije-Bologne sa usputnim pauzama do Montecatini Termi. Po dolasku  prijava i smještaj grupe u hotel. Fakultativno: Odlazak u terme i kupanje. Slobodno vrijeme.Noćenje.

3 dan: 20.05.2023 / subota/ LUCCA i PISA

 Montecatini – Lucca  - Pisa 

Lucca ovaj simpatičan gradić rodni je grad Giacoma Puccinija, a poznat je i po svojim iznimno očuvanim renesansnim zidinama te festivalu stripa koji je ujedno i najveći u Europi. Stara gradska jezgra puna je zavijenih ulica, barova i taverni. U katedrali sv. Martina na trgu Piazza del Duomo, ne zaboravite pogledati prekrasnu grobnicu Ilarie del Carreto, uspavane ljepotice Lucce, koju je radio Jacopo della Quercia. Nakon zajedničke šetnje gradom iskoristite slobodno vrijeme za penjanje na toranj Guinigi koji je pripadao nekadašnjim vladarima Lucce. Nakon toga se nagradite se kafom i sladoledom na trgu Piazza dell’Anfiteatro koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg rimskog amfiteatra. Pisa sa  Trgom čudesa i slavnom krstionicom, katedralom, grobljem i najslavnijim među njima, Krivim tornjem. Toranj visok 56 metara zapravo je zvonik katedrale, a danas je nakošen oko 4 metra od svoje vertikalne osi. Ako se niste fotografirali barem jednom „gurajući“ toranj, kao da niste bili u Toskani. Preporuka je da posjetite katedralu, ulaz je besplatan, ali posjetite i krstionicu ili gotičko groblje sa zemljom dovezenom s Golgote. Ako želite posjetiti toranj savjetujemo da ulaznice nabavite unaprijed, jer su redovi veliki. U popodnevnim satima povratak u hotel. Noćenje.

 

4 Dan 21.05.2023/ nedelja/ CINQUE TERRA

MONTECATINI TERME: fakultativni izlet autobusom i vozom CINQUE TERRE

Doručak. Našim autobusom krećemo na izlet (prijava prilikom rezervacije aranžmana) prema nacionalnom parku Cinque Terre. Ulazimo u Liguriju i dolazimo u grad La Spezia. Cinque Terre su jedno od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih mjesta Italije, a sastoje se od malih ribarskih naselja Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso. Nalaze se na strmim liticama obale Toskane i idealna su destinacija za one koji žele iskusiti sve čari malih talijanskih sela. Cinque Terre su zaista čarobne, a zbog svoje izolovanosti, do nekih mjesta je moguće doći samo vozom. U La Speziji se ukrcavamo na voz, a svako mjesto predstavlja jednu stanicu. Prva stanica na kojoj silazimo je Riomaggiore, najjužnije selo u parku. Slobodno vrijeme za šetnju. Staza ljubavi povezuje Riomaggiore sa sljedećim selom, Manarolom koja ima predivnu prirodnu luku na koju je dograđen mol za lučicu malih čamaca koji se lagano odmaraju zaštićeni od vjetrova. Boravak u Manaroli je možda i najljepši, jer su vidici oko njega najljepši. Pauza za kafu i fotografiranje. Slobodno vrijeme za istraživanje ostalih mjesta te ručak ili aperitiv. Preporučujemo da probate varijantu lokalne brze hrane – prženu ribu i morske plodove u papirnatom tuljcu, jako ukusno! Neke od najboljih street fish food kioska ćete pronaći u Roimaggioreu (Tutti Fritti, u glavnoj ulici) i u Monterossu (Il Bocconcino, odmah do željezničke stanice ). Najviše plaža ako želite uživati u sunčanju i kupanju možete naći u Monterossu al Mare. Nakon slobodnog vremena slijedi povratak vozom u La Speziju i dalje autobusom prema Montecatini termama. Noćenje.

5. dan 22.05.2023/ ponedeljlak/  FIRENCA

MONTECATINI TERME: fakultativni izlet vozom FIRENCA
Doručak. Fakultativni cjelodnevni izlet u Firencu (prijava prilikom rezervacije aranžmana). Izlet vozom u srce Toskane, svjetsko središte kulture i umjetnosti. Vožnja vozom brza je i udobna i vodi nas u centar grada: na stanici Santa Maria Novella izlazimo i krećemo u razgled grada s lokalnom vodičem  koji će nas  upoznati sa znamenitostima kao što su: katedrala Santa Maria del Fiore , krstionica, Giottov zvonik, Palata Ufici, crkva Santa Croce, Ponte Vecchio, Piazza della Signoria i brojni drugi dragulji Firence. Slobodno vrijeme možete utrošiti u šetnju do najveće tržnice u gradu, Mercato centrale, gdje ćete probati izvrsne delicije – od tripica, porchetta sendviča, pizze, svježe izrađene tjestenine te drugih slanih i slatkih delicija. Odmah pokraj tržnice nalaze se i štandovi s brojnim vrhunskim predmetima od prave kože po kojima je Firenca poznata, pa isprobajte svoju moć cjenkanja i počastite se komadom od toskanske kože! Kad ste već blizu zavirite u dvorište crkve San Lorenzo koje ima prekrasan klaustar. Možete posjetiti (uz doplatu) i crkvu te kapelu Medici gdje se nalaze grobnice čuvene porodice Medici na kojoj je radio i Michelangelo. Preporuka za posjetu  najljepšeg trga u Firenci – Piazzale Michelangelo. Uspon je mrvicu zahtjevniji, ali pogled s terase neponovljiv je i čaroban! Uživajte u fenomenalnom pogledu s jedne od terasa kafića uz hladno osvježenje. Potom se spustite kroz ružičnjak u četvrt Oltrarno, prošećite do Palazzo Pitti, koja je bila povezana hodnikom koji je napravio Vasari do glavne palate porodice Medici – Palazzo Vecchio. Ako volite botaničke vrtove i prirodu, preporučujemo da posjetite vrtove Boboli. Povratak vozom u Montecatini. Okupljanje grupe i polazak prema Bih, Crnoj Gori sa pauzama po potrebi grupe. Noćna vožnja.

 

6 dan- 23.05.2023/ utorak/ Sarajevo- Bijelo Polje

Dolazak u jutranjim satima u Sarajevo. Nakon kraćeg odmora polazak prema CG. Dolazak u mjesto polaska u popodnevnim satima.

Uključeno u cijenu

Prevoz luksuznim autobusima visoke turistike klase (klima, audio, video oprema)

Tri noćenja sa doručkom u hotelu 3*, smještaj u 1/2 i 1/2 + 1 sobama

Pratilac iz agencija tokom putovanja, 

Obilaske fakulatativnih programa uz pratnju stučnog (lokalnog)  vodiča

Troškovi organizacije putovanja

 

Nije Uključeno u cijenu

Međunarodno zdrastveno osiguranje (12,5€), ukljućeno  COVID pokriće.

Turističku taksu koja se plaća na recepciji hotela. Nakon definisanja hotela, biće poznat iznos za taksu (3-5€)

Fakultativne izlete I ulaznice za posjete kulturno-istorijskim spomenicima,

individualne troškove

 

Napomene

Cijene Fakultativnih izleta (mogu biti promjenjive u zavisnosti od okolnosti na lokalitetima):

FIRENCA  40€

PIZZA i LUCCA 30€

CINQUA TERRE 30€

 

Ostale napomene

Smještaj je organizovan u hotelima kategorisanim od strane Ministarstva turizma zemalja u koje se putuje

Program je rađen na bazi 45 plativih učesnika. Ukoliko je broj prijavljenih putnika manji agencija ima pravo otkazivanja putovanja ili korigovanja cijena,

Doplata za jednokrevetnu sobu 40% od cijene aranžmana, u ovom slučaju 70€

Fakultativni dio programa je neobavezan, a sastoji se od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, a zavise od broja prijavljenih putnika i okolnosti na lokalitetima. Minimalan broj za realizaciju fakultativnih izleta je 30 putnika

Prijava za fakultativne izlete tokom potpisivanja Ugovora.

Agencija zadržava pravo promjene redosleda programa obilazaka ulsoed okolnosti na lokalitetima.

Način plaćanja: Prilikom rezervacije 50€, do polaska min 100€, ostatak na 2 rate.

Usled poremećaja cijena goriva na tržištu, agencija zadržava pravo na promjenu cijene.

Uslovi za putovanje:

Važeći biometrijski pasoš (Najmanje 6 mjeseca od dana povratka)

Za covid trenutno ne postoje ograničenja, ali ukoliko imate na raposlaganju jedan od 4 covid dokumenta možete ponijeti (prije polaska biće poznato ukoliko bude ograničenja putovanja)

  • Potvrda o revakcini (najmanje 14 dana od revakcine) ili
  • Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata od trenutka testiranja) ili
  • Negativan brzi antigeni test (ne stariji od 48 sati)
  • Potvdra o preležanom covid-u.

Ove informacije mogu biti promijenjene u zavisnosti od toka pandemije. 

 

Pošalji poruku

 

Sign In