MALTA - OSTRVO SUNCA, KULTURE I UMJETNOSTI 27.02.-03.03.2024

 
 
 

Detalji o odredištu:

Malta, ostrvska država koja se nalazi u centralnom Sredozemnom moru. Malo, ali strateški važno ostrvo, arhipelag je kroz svoju dugu i burnu istoriju igrao vitalnu ulogu u borbama  sila za dominaciju na Mediteranu i u interakciji između Evrope u nastajanju i starijih kultura Afrike i Srednjeg istoka. Kao rezultat toga, malteško društvo je oblikovano vekovima strane vladavine različitih sila, uključujući Feničane, Rimljane, Grke, Arape, Normane, Sicilijance, Švabe, Aragonce, Hospitalce, Francuze i Britance, što je doprinijelo bogatom kulturno - istorijskom nasleđu. 

 

Aktivnosti:

-obilazak

-šoping

 

Atrakcije:

- Valletta

- Mdina

- Rabat

- Gozo-Popajevo selo

- Vittoriosa, Caspica i Senglea

- Marsaxlokk

- Mosta

 

Opis:

PROGRAM PUTOVANJA:

 1. dan /utorak/ 27.02.2024. Sarajevo – Istanbul - Malta

Sastanak na aerodromu 2 sata prije leta. Let za Maltu preko Istanbula. Transfer do hotela. Noćenje.

 2. dan /srijeda/28.02.2024. Valletta – Mdina – Rabat

Doručak. Fakultativno; obilazak najmanjeg glavnog grada u Europi. Započinjemo šetnju Vallettom, grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, s lokalnim vodičem na našem jeziku. Razgled gradskih vrata, zgrade Parlamenta, Opere, Manoel -jedno od najstarijih pozorišta u Europi koje još radi. Slijedi nastavak razgleda najvažnijih historijskih gradjevina, kao I vidikovca Barraca. Obilazak vrtova koji su izgradili vitezovi Sv. Jovana (1573/1578), te vidikovac s prekrasnim pogledom na luku i tri utvrđena grada. Proći ćemo pored bogato ukrašene katedrala Sv. Jovana koja se smatra jednom od najljepših u Europi, u čijoj se raskošnoj baroknoj unutrašnjosti ističe Caravaggiova slika kao i crkveni muzej s prekrasnim zbirkama flamanskih tapiserija. Slobodno vrijeme i transfer do Mdine. Našu šetnju nastavljamo obilaskom srednjovjekovnog grada Mdina, ovaj grad opravdava naziv „Tihi grad“ za razliku od moderne i dinamične Vallette. Obilazak započinjemo iznad glavnih vrata zidine, a ulazak kroz utvrđene zidine grada otkriva zadivljujuće palače koje su pripadale malteškom plemstvu. Obilazak Rabata, grada koji se nadovezije na Mdinu. Transfer do Slieme. Noćenje.

 Cijena izleta: 50 eura

Uključen prijevoz autobusom, lokalni vodič na našem jeziku. /Cjelodnevni izlet.

3. dan /četvrtak/ 29.02.2024. Gozo-Popajevo selo

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet na ostrvo Gozo. Vožnje prema Ostrvu Gozo i obilazak glavnog grada Victoria. Na Gozu se nalaze i najstariji hramovi Ggantije, stariji čak i od Egipatskih piramida. Slobodno vrijeme za šetnju i ručak. Mornar Popaj je crtani lik koji je mnoge natjerao da jedu spanać ne bi li dobili nadljudsku snagu. Njegova ljubav prema Olivi priča interesantne priče koje i dan danas zabavljaju djecu širom svijeta. Ako ste se pitali kako stvarno izgleda život ovog neustrašivog mornara, postoji selo koje će Vam to dočarati. Ovo simpatično mjesto je pravi muzej na otvorenom, zabavni porodični kompleks koji predstavlja jednu od omiljenih atrakcija Malte. Ne tako davne 1980. godine na prostoru Malte snimljen je film "Popeye, the sailor" sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi. Mjesto u kom živi glavni junak izgrađeno je na sjeverozapadu Malte i zove se Popajevo selo ili Slatki raj. Za potrebe snimanja, drva za izgradnju uvozila su se čak iz Holandije jer na Malti nema šuma. Od njih je napravljeno preko 20 kućica. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme.

 Cijena izleta: 65 eura

Uključen prijevoz autobusom, trajekt, lokalni vodič na našem jeziku. /Cjelodnevni izlet.

 4. dan /petak/ 01.03.2024. Tri grada – Marsaxlokk –Mosta

Doručak. Fakultativno ; Tri stara utvrđena grada smještena u velikoj luci Grand Harbur ; Vittoriosa, Caspica I Senglea. Staro ribarsko mjesto Marsaxlokk poznato po mnoštvu restorana u kojima se služi riba i po šarenim brodićima – luzza koji s prednje strane imaju oči, za koje se vjeruje da štite ribare na moru. Nastavak putovanja do gradića Mosta, te posjeta najvećoj i najpoznatijoj crkvi na Malti, Rotunda of Mosta, osim što nalikuje rimskom Panteonu, ima ogromnu kupolu koja je svojedobno bila treća po veličini u svijetu. Unutrašnjost je prostrana i impresivna, no ono što je još fascinantnije je jedan neobičan detalj, prema kupoli, Bomba. Za vrijeme Drugog svjetskog rata nacističke zračne snage bombardirale su Maltu. Tokom bombardiranja 1942. Godine bomba teška 500 kilograma pala je na crkvu baš tokom mise. Probila je kupolu, pala unutra, udarila u zid I otkotrljala se po podu. U jednom trenutku se zaustavila i nije eksplodirala.

 Cijena izleta: 50 eura

Uključen prijevoz autobusom, lokalni vodič na našem jeziku. /Cjelodnevni izlet.

 u večernjim satima fakuiltativno Malteško veče : 60 eur

Show sa tradicionalnim Malteškim plesom i muzikom sa degustacijom tradicionalnih domaćih jela i vina.

 5. dan /subota/ 02.03.2024. Slobodan dan

Doručak. Slobodan dan. Predlažemo obilazak Vallete , posjetu katedrala Sv. Jovana, (obično su redovi za ulazak, tako da ćemo odvojiti vrijeme za obilazak). Kupovina ili šetnja pored mora ili krstarenje Zaljevom.

 6. dan /nedjelja/ 03.03.2024.Malta – Istanbul-Sarajevo

Doručak. Odjava iz hotela.Transfer do aerodroma. Let za Sarajevo preko Istanbula

Uključeno u cijenu

- Avio kartu na relaciji Sarajevo– Istanbul - Malta /povratna, sa uračunatim taksama

- Kofer do 23 kg + ručna prtljaga 7 kg

- Transfer od aerodrome do hotela i obratno

- Smještaj na bazi 5 noćenja sa doručkom u 1/2 sobi u hotelu 3*+, Sliema

- Troškovi organizacije putovanja

- Pratilac putovanja

 

Nije Uključeno u cijenu

- Putno zdravstveno osiguranje 12.50€

- Fakultativne izlete (plaćanje na licu mjesta predstavniku agencije)

- Boravišna taksa u hotelu (plaća se na recepciji)

- Cijena jednokrevetne sobe na upit

 

Napomene

Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom rezervacije u agenciji.

Program je rađen na bazi min 15 plativih učesnika. Ukoliko je manji broj projavljenih putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkaza putovanja ili pripajanja grupi koja putuje iz Sarajeva

Avio prevoz kompanijom Turkish airlines preko Istanbula

Hotel je planiran u hotelu 3+* po zvaničnoj lokalnoj kategorizaciji, internokontenentalni doručak

Program je rađen na bazi trenutnog reda letanja, ukoliko kompanija promijeni satnicu letenja, program se može korigovati.

Za putovanje na Maltu potreban važeći biometrijski pasoš. Nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

Putnici koji nijesu državljani Crne Gore, sami su u obavezi da se informaišu o uslovima putovanja (viza I sl)

Za prijavu je potrebno uplatiti min 300€, uz prijavu dostaviti važeći pasoš

Sve izmjene  I otkazi su definisani Opštim uslovima putovanja.

 

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije “RAMS”

 

Ostale napomene

 

Pošalji poruku

 

Sign In