TAJANSTVENA TOSKANA 17-22.05.2024

 
 
 

Detalji o odredištu:

Vodimo vas u najživopisniji i najromantičniji dio Italije - južna Toskana. Italijanska bajka počinje obilaskom jedne od najljepših banja Italije Chianciano terme. Nakon toga imaćete priliku da se upoznate sa jednim od značajnijih  gradova - Sijenom, koja je svojim kulurno - istorijskim bogatstvom može da parira Firenci. Takođe, moći ćete da se upoznate sa San Gimignanom, srednjovjekovnim gradićem čije je središte pod zaštitom UNESCO-a. Osim ovoga, vodimo Vas i u Pitigliano, Cascate del mulino i Saturniju. 

 

Aktivnosti:

city tura;

šoping;

degustacija vina;

 

Atrakcije:

Chianciano terme;

Sijena;

San Gimignano;

Pitigliano;

Cascate del Mulino/ Saturnia;

 

Opis:

PROGRAM PUTOVANJA:

1.  dan: 17.05.2024 / petak - polazak sa dogovorenog mjesta u 12:00. BIJELO POLJE-SARAJEVO-VISOKO–KAKANJ-ZENICA-ZAGREB-LJUBLJANACHIANCIANO TERME (Kjančano terme) Polazak u podnenvim satima iz Bijelog Polja a u večernjim satima iz Sarajeva/Zemaljski muzej/, Visoko, Kakanj, Zenica, Zavidovići. Noćna vožnja preko Zagreba-Ljubljane-Trsta-Venecije sa usputnim pauzama do Chianciano terme .

2. dan- 18.05.2024/ subota -U zavisnosti od vremena dolaska mogućnost posjete outletu Valdichiana outlet village, koji se nalazi na 30-tak km od hotela. Po dolasku prijava i smještaj grupe u hotel. Fakultativno: Odlazak u terme i kupanje. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan: 19.05. /nedjelja/ CHIANCIANO TERME /Kjančano terme/ - SAN GIMIGNANO /San Điminjano/ – SIENA /Sijena Doručak. Fakultativni izlet autobusom. San Gimignano je mali srednjovjekovni gradić u Toskani, okružen s 13 kula koje su preživjele, a inicijalno su bile 72 kule izgrađene u 14 vijeku, kada je gotovo svaka porodica sagradila po jednu kako bi pokazala svoju moć. Historijsko središte San Gimignana je od 1990. godine prepoznato kao mjesto UNESCO-ve svjetske baštine. Teško je pronaći loš gelato u Italiji – kako na razvikanim turističkim odredištima koje posjećuju milijuni ljudi svake godine, tako i u malim skrivenim biserima na kojima jedu samo lokalci. No gdje se radi najbolji sladoled u Italiji? Mnogi vjeruju da se odgovor na to pitanje skriva u San Gimignano, tačnije na trgu Piazza della Cisterna u gelateriju Dondoli. Siena se već vjekovima nalazi u sjenci Firence, ali to ne znači da je u pitanju manje ljepši grad, naprotiv, mnogi Sienu smatraju privlačnijom nego Firencu. Za vrijeme srednjeg vijeka, Siena je bila vodeći grad u Italiji, u 13. vijeku je bila pravi bankarski grad i u njemu se nalazi zgrada najstarije banke na svijetu. Po dolasku razgledanje grada sa lokalnim vodičem: Basilica Cateriniana San Domenico, Palazzo tantucci, Piazza Salimbeni, Piazza Del Campo znameniti trg na kome se održava jedna od najživopisnijih gradskih fešti „Palio“, kontrade puža, pantera, orla, vučice... Piazza Del Duomo, Santa Maria della Skala - jedna od najljepših katedrala Italije. Slobodno vrijeme. U popodnevnim satima povratak u hotel.

4. dan 20.05. /ponedjeljak/ CHIANCIANO TERME /Kjančano terme/ – PITIGLIANO /Pitilijano/ - MONTEMARENO /Montemarano /- CASCATE DEL MULINO/ SATURNIA /Kaskate Del Mulino/Saturnija Nakon doručka fakultativni izlet Pitigliano & Montemareno & Saturnia. Putovanja prema gradu koji oduzima dah: PITIGLIANO Pitigliano je izgrađen na 300 metara visokoj stijeni i predstavlja jedan od najkarakterističnijih talijanskih kamenih gradova. Razvijao se još u bronzano doba, kasnije za vrijeme Etrušcana, Rimljana, porodice Aldobrandeski, Orsini, sve do čuvene porodice Mediči. Svi oni su dali pečat ovom nevjerojatnom gradu. Pitigliano je poznat i kao mali Jerusalem, jer još od srednjeg vijeka u njemu postoji velika jevrejska zajednica. U stari grad ulazimo kroz Porta Cittadelu, obilazimo staru sinagogu, stare gradske kamene ulice, vidikovac. MONTEMARENO - Srednjovjekovno selo je razvijeno oko zamka koji je sagrađen na vrhu brda i nazvan Pođo di Montemerano 200-tih godina od strane porodice Aldobrandeski. Krajem 13. vijeka selo je postalo vlasništvo porodice Baši. U 15. vijeku njime je vladala Republika Sijena i tada je pretvorena u važnu tvrđavu. U drugoj polovini 16. vijeka, nakon pada Sijenske republike, selo je ušlo u sastav Velikog vojvodstva Toskane. Danas je Montemerano jedan od najbolje očuvanih umjetničkih gradova u Maremi. Njegovi zidovi, kule, tvrđava i nekoliko kamenih građevina koje datiraju iz perioda srednjeg vijeka i renesanse, još uvijek su prilično netaknute. Srednjovjekovni zidovi Montemerana, izgrađeni od blokova sedre i krečnjaka, u potpunosti okružuju selo. Postoje tri kapije za ulazak unutra: Porta di San Giorgio, Porta Romana i Porta Grosetana. CASCATE DEL MULINO – čarobno, prirodno, termalno kupatilo na otvorenom. Nalazi se nedaleko od kompleksa Saturnia Termi. Po legendi starih Rimljana koji su i sami koristili ove izvore, Cascate del Mulino su nastale od udaraca gromova boga Jupitera. U vrijeme žestoke svađe dva božanstva - Jupitera i Saturna, gromovi koji nisu pogodili Saturna su završili tu, stvorivši ove fenomenalne formacije. Ovaj biser južne Toskane (oblast Maremma) spada u red najfascinantnijih prirodnih kupatila svijeta, a po jednom članku čuvenog “New York Times-a“ predstavlja jedno od 10 mjesta koje bi u životu svakako trebalo vidjeti. Mi ovog puta ne pričamo o gledanju, već o kupanju. Ponesite kupaće kostime, peškir, papuče, čeka nas uživanje u prirodno isklesanim bazenima sa ljekovitom vodom temperature 37,5°C. Termalne kaskade se nalaze u prelijepom ambijentu, tik uz staru kamenu vodenicu, u podnožju vodopada Gorello. Možda Vam sada zvuči poznato, sigurno ste je nekada vidjeli, u nekom časopisu ili na TV kanalu. Protok vode od 800l u sekundi garantuje njenu blagovremenu zamjenu u bazenima. Njeno terapeutsko svojstvo je naširoko poznato; blagotvorno utiče na kožu, vaskularni i probavni sistem, a njena temperatura omogućava nesmetano kupanje tokom cijele godine. Povratak u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. dan 21.05. /utorak/ CHIANCIANO TERME /Kjančano terme/- FERRARA /Ferara/-PALMANOVA OUTLET Doručak. Odjava. Polazak u FERRARU, pitoreskni gradić koji naprosto oduševljava svojom atmosferom i ljepotom. Gradić čija se historija proteze gotovo 1300 godina u prošlost s razlogom je oduševljavao mnoge umjetnike poput Leonarda da Vincija, Rafaela, Francesca Petrarce i mnogih drugih. Obilazak najvažnijih znamenitosti grada: KATEDRALA SV. JURJA; CASTELLO ESTE; DIJAMANTNA PALAČA s jedinstvenom fasadom kao satkanom od dijamanta, koja i danas čuva neprocjenjive umjetnine. Tokom obilaska saznat ćete i nevjerojatnu priču o čuvenoj obitelji Este čija je vizija bila stvoriti grad koji će biti poznat po umjetnosti, religiji, ideologiji i ekonomiji, a u tome su zaista i uspjeli. Ferarra je široko poznata po dobroj hrani i mnogobrojnim prodavaonicama delikatesa. Svakako predlažemo da posjetite jednu od njih, te da probate neke od tradicionalnih delikatesa: tortu od makarona, salamu da sugo, panpepatu (slatki tvrdi kruh). Slobodno vrijeme za uživanje u ovom uistinu posebnom gradiću. Nastavak putovanja prema poznatom outletu Palmanova. Zadržavanje 2-3 sata u zavisnosti od raspoloživog vremena. Outlet radi do 20:00. Nastavak vožnje busom za BiH, preko Slovenije i Hrvatske uz pauze. Dolazak u Sarajevo u jutarnjim satima. kraća pauza i nastavak putovanja prema Bijelom Polju. Dolazak u popodnevnim satima. 

Uključeno u cijenu

- Smještaj u hotelu 3* Chianciano terme u 1/2 sobama na bazi 3 noćenja sa doručkom

- Prijevoz turističkim autobusom

- Pratilac putovanja

- Troškovi i organizacija putovanja

 

Nije Uključeno u cijenu

Doplata za jednokrevetnu sobu 100€ (na upit)

Fakultativni izleti:

Siena i San Gimignano: 40 EUR

Pitigliano i Cascate Del Mulino/Saturnia: 30 EUR

Ferrara: 10 EUR

Putno zdravstveno osiguranje 8,5€  za osobe do 71 god.

Preko 71 god cijena je 17€

Boravišna taksa,  plaća se isključivo na recepciji hotela i iznosi cca 1-3 EUR osoba/noć 

 

Napomene

Smještaj je organizovan u hotelima kategorisanim od strane Ministarstva turizma zemalja u koje se putuje,

Program je rađen na bazi 40 plativih učesnika. Ukoliko je broj prijavljenih putnika manji agencija zadržava pravo otkazivanja putovanja ili korigovanja cijena,

Prijava u hotelu je predviđena posle 14:00, a odjava iz hotela do 10:00. Ukoliko hotel raspolaze sa slobodnim kapacitetima prije predviđenog vremena, iste može ustupiti ranije.

Obilazak pojedinih lokalitete ne podrazumijeva i ulazak u iste, što predstavlja uobičajenu praksu

Agencija zadržava pravo da promijeni redosled dana usled okolnosti na lokalitetima,

Fakultativni izleti nisu obavezni dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cijena se uglavnom sastoji od troškova rezervcije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije... Termini fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, dinamike kretanja grupe, poštovanje programa agencije od strane putnika...)

Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika je u obavezni da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

Svi putnici dužni su da se sami upoznaju sa propisanim pravilima ponašanja zemalja u koje putuju

U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje i konzumiranje alkohola, duvana i opojnih sredstava. Svaki putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava žalbe i povraćaja novca.

Putnik će prihvatiti sjedište koje mu agencija dodijeli. Agencija određuje mjesto polaska, mjesta za pauze i njihovu dužinu. Uplatom aranžmana, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.

Putnik nema pravo da traži smještaj u hotel, odnosno sobu prije 14:00 časova na dan dolaska, a dužan je da napusti hotel, odnosno sobu u 10:00 časova na dan odlaska.

Putnik je dužan da poštuje kućni red objekta u kome je smješten i lično odgovara za eventualnu štetu koja je nanešena na objektu, sobi, apartmanu za vrijeme njegovog boravka u istom.

Doplata za jednokrevetnu sobu, 40% od ukupne cijene aranzamana u ovom slučaju 80€.

Način plaćanja: 100€ prije polaska, ostatak na mjesečne rate (dogovor sa sindikalnom organizacijom)

Potrebna dokumentacija za putovanje za državljane Crne Gore: važeći biometrijski pasoš koji važi najmanje 6 mjeseci od dana povratka. Putnici koji nijesu crnogorski državljani su u obavezi sami da se informašu o uslovim a putovanja, viznom režimu isl.

 

Ostale napomene

Doplata za jednokrevetnu sobu 100€ (na upit)

Fakultativni izleti:

Siena i San Gimignano: 40 EUR

Pitigliano i Cascate Del Mulino/Saturnia: 30 EUR

Ferrara: 10 EUR

Putno zdravstveno osiguranje 8,5€  za osobe do 71 god.

Preko 71 god cijena je 17€

Boravišna taksa,  plaća se isključivo na recepciji hotela i iznosi cca 1-3 EUR osoba/noć 

 

Pošalji poruku

 

Sign In