BICIKLISTIČKA TURA BIOGRADSKO JEZERO- VRANJAK-ŠTAVNA

 
 
 

Detalji o odredištu:

Nacionalni park ,,Biogradska gora” se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore, između rijeka Tare i Lima u centralnom dijelu planinskog masiva Bjelasice. Najljepši dio Nacionalnog parka jeste Biogradsko jezero, koje se nalazi na 1094 m nadmorske visine i okruženo je čistom prašumom koja je jedna od preostale 3 u Evropi. Bjelasica je za mnoge najljepša crnogorska planina, koja je za razliku od ostalih planina u regionu vulkanskog porijekla. Otuda zelena ljeta, a bijele zime. Bjelasica je atraktivna za pješačenje, planinski biciklizam, jeep ture, za ljubitelje botanike posebno u proljećnim mjesecima, kada je Bjelasica pokrivena cvjetnim pokrivačem.

Komovi su sa Durmitorom i Bjelasicom najimpozantniji masiv u dinarskom sistemu planina. Raznovrsna i jedinstvena flora i fauna, bezbroj bistrih planinskih izvora i rijeka, mnoštvo kulturnih spomenika, crkava i manastira, kao i toplina naroda koji živi pod Komovima ne mogu Vas ostaviti ravnodušnim.

 

Aktivnosti:

Planiniski biciklizam;

 

Atrakcije:

  • Biogradsko jezero,
  • Planinski katuni,
  • Pešića jezero,
  • Šiško jezero,
  • Zekova Glava,
  • Troglava,
  • Katun Vranjak,
  • Komovi

 

Opis:

Program

1. dan Biogradsko jezero- Lalevića dolovi- Vranjak

Sastanak grupe na Biogradskom jezeru u ranim prijepodnevnim časovima. Prije polaska na turu predlažemo obilazak Biogradskog jezera, pravog dragulja, koje je smješteno na 1094 mnv, a okruženo jednom od tri preostale prašume u Evropi. Kad je grupa spremna polazimo makadamskim putem. Uspon nije baš lagan, jer za 10 predjenih kilometara, uspon je oko 760m. Ali energija koju uložite sigurno će se isplatiti, jer će Vam ljepota Bjelasice to uzvratiti. Penjući se uz serpentine, potrebna nam je dobra snaga, ali kad dođete do Lalevića dolova, imaćete priliku da malo predahnete u ,,planinskoj kafani'' gdje možete popiti čašicu domaće rakije, kafu, a ručak je planiran baš ovdje, tako da će Vam domaća pita dati dodatnu snagu da nastavite. Još samo malo uspona do Svatovskog groblja, a posle Vam ide mnogo lakše. Nakon uspona, ponovo ćete napraviti pauzu, ali možda samo pod izgovorom da bismo uživali u neverovatnom vidiku, bez obzira na koju stranu da pogledate. Put dalje vodi prema Zekovoj glavi, preporučujemo kraći uspon do prevoja kako biste uživali u panorami kamenog amfiteatra koji obrazuje Bjelasica, a na mjestu podijuma Vas dočekuje Pešića jezero. Put dalje nastavljate podno Troglave sve do Vranjaka, gdje planiramo noćenje. Večera- domaći specijaliteti. Nakon večere vrijeme predviđeno za odmor i uživanje u prekrasnom zalasku sunca.

Staza je ukupno duga oko 22km, uspon 1060m, spust 400m.

2.dan Vranjak- Lisa-Trešnjevik-Štavna

Nakon doručka lagano napuštanje Vranjaka i vožnja preko Rasksnice u pravcu Trešnjevika. Na ovoj dionici ima nekoliko laganih uspona, a kasnije Vam se pruža prilika da uživate u pogledu na Komove koji Vam iz različitih perspektiva pruža potpuno drugačiju sliku. Prolazite pored planinarskog doma Krivi do, gdje ćete napraviti pauzu i predahnuti uz dobar zalogaj. Nakon pauze nastavljate obroncima Lise pored brojnih katuna. Nakon dolaska na Trešnjevik možete predahnuti u nekoj od lokalnih kafana, ali svakako tura nastavlja dalje prema Eko katunu Štavna, koji se nalazi u podnožju Komova. Ako stignete prije mraka, imate dovoljno vremena da se divite ljepoti ovog kraja, miru koji Vam nudi boravak u katunu.

Staza je duga oko 21km, uspon od 570m, spust od 610m.

Uključeno u cijenu

Usluga vodiča,

Transfer prtljaga,

Ulaznice za NP Biogradska Gora,

Smještaj na Vranjaku (večera i doručak),

Ishrana (ručak za 1. i 2. dan)

Organizacija ture.

 

Nije Uključeno u cijenu

Usluge koje nijesu pomenute u programu

Transfer do NP Biogradska Gora

Transfer od Štavne

Dodatne usluge:

Dodatno noćenje u NP Biogradska Gora i Eko katunu Štavna, ukoliko neko želi da produži boravak.

 

Napomene

Najam bicikla- 40€- dva dana

Transferi: zavisno od Vaše lokacije i broja osoba, možemo organizovati Vaš transfer do polazne i od krajnje tačke. Možete nas kontaktirati putem emaila

 

Ostale napomene

Ovaj program je namijenjen ljubiteljima planinskog biciklizma, prirodnih atrakcija.

Tura je dostupna od maja do oktobra

 

Pošalji poruku

 

Sign In