AUTENTICNA KULTURA

AUTENTIČNA KULTURA CRNE GORE 

  

                                                                                                                                      monatsery Sn Nikola, Podvrh

Na tako malom prostoru, u zemlji punoj kontrasta, bićete fascinirani raznolikošću kulture. Bogato kulturno nasljeđe Crne Gore  čine ostaci različitih kultura, budući da se Crna Gora nalazila na raskrsnici dvije velike civilizacije - istočne i zapadne, na čijoj teritoriji su postojale i danas postoje 3 velike religije: pravoslavne, katoličke i muslimanske. Bogatstvo kulturnog nasleđa vidi se kroz kulturno-istorijske spomenike, ostatke velikih i važnih predmeta, očuvane običaje i religije.

 

AUTENTIČNO CRNOGORSKO SELO

 

                                                                                                                                       authentic village in Montenegro

Šta vas očekuje!

Bićete opušteni, jer vas u crnogorskom selu čekaju prekrasni pejzaži, ljubazni domaćini i zdrava organska hrana. I ne samo to, jer ćete boravkom u našim selima imati priliku da se upoznate sa životnim stilom naših ljudi, sa našom tradicijom i kulturom. Mnogi seoski radovi i dalje se rade na primitivan način. Možete uživati u prisustvu nekih od ovih radova - muži krava, pripremi hrane, povrtarstvu i voćarstvu, čak i u proizvodnji nekih dobro poznatih proizvoda kod nas: Rakija, sir, kajmak, pršuta, med...

Ipak, ono što će na vas ostaviti snažan pečat je činjenica da ste stekli nove prijatelje i da ćete dobiti želju da se vratite ponovo.

Budite dio priče o autentičnom životu u crnogorskom selu ....

                                               

MAGIČNI SVIJET KATUNA

                                                                                                                                       magic katuns in Montenegro

Katuni su aktivni od sredine maja do sredine oktobra (u zavisnosti od snega), kada se poljoprivrednici vraćaju u svoja sela. Kao i u svim drugim katunima, i ceo život je ovde posvećen brizi o stoci i proizvodnji sira. Poljoprivrednici su ljubazni i gostoljubivi i pružiće vam priliku da učestvujete u bilo kojoj od tradicionalnih aktivnosti koje čine njihov svakodnevni život. Hrana koju ćete ovde jesti ne služi se ni u jednom restoranu u Crnoj Gori i veoma je ukusna i posebna.

Pored odlične hrane, ovde možete dobiti i druge usluge, kao što su: kampovanje, iznajmljivanje šatora, roštilj, sklonište, iznajmljivanje konja, možete da naplunite mobilner uređaje, a možete da kupite razne domaće proizvode, poznatu rakiju, i tradicionalne pletene čarape i prsluke.

ŽENE I MUŠKARCI NA KATUNU

Žena svakog jutra i svake večeri kada se krave i ovce vrate sa pašnjaka, ona ih mora pomuze, a zatim pravi sve vrste mlečnih proizvoda koji se prave u katunima - sir, kajmak , kisjelo mlijeko, jardum (specijalitet od ovčijeg mleka od avgusta do kraja septembra), urda (vrsta obranog sira). Ovo je ozbiljan posao i ponavlja se svaki dan. Čovjek u katunu uobičajeno se bavi svim teškim zadacima - sakupljanjem ogrevnog drveta, popravljanjem i pravljenjem torova za ovce i kolibe, radom sa sijenom, ali njegova ključna dužnost je stočarstvo. Pastir treba biti spreman za vrućinu, planinski vetar i kišu. Takođe će sakupljati bilje, pečurke i borovnice dok prati svoje stado. Da bi prošlo vrijeme, pastiri su nekada svirali „frulu“ tradicionalnu vrstu flaute koju su pastiri svirali u ovim krajevima, a ovaj zvuk je bio vrlo čest u planinama.

 

TRADICIONALNA CRNOGORSKA NOŠNJA

 

                                                                                                                                        traditional Montenegrin costume

 

Danas postoji samo nekoliko porodica koje izrađuju tradicionalne nošnje. Kostime izrađuju isključivo po narudžbi. Crnogorska nacionalna haljina izuzetno je bogata, elegantnog kroja, smelih kombinacija i boja i sa bogatim zlatnim vezom.
Za svečanu nošnju koja je izvezena zlatom kaže se da je jedna od najlepših u Evropi.
Da bi napravio jednu nošnju, jednom radniku trebaju otprilike tri meseca. A moguće ne nabaviti crnogorsku, muslimansku ili bokešku nošnju.

 

                                              TRADICIONALNA MUZIKA I FOKLOR

                                                                                                                                       floklor montenegro

Istražiti jedno odredište bez kontakta sa muzikom i folklorom je nemoguće. Kao nacija sa dugom istorijom, Crnogorci su bili svjedoci velikih događaja i dešavanja putem kojih su izgradili svoje postojanje i državnost. Bez riječi o guslama, nijedna priča o crnogorskoj muzici i folkloru ne bi bila cjelovita. Gusle su narodni žičani instrument, specifičnog oblika i načina izrade, koji potiče sa istoka, mada su vremenom postali nerazdvojni folklorni element južnih Slovena. Izrađuju ih samo vrhunski majstori koji dobro vladaju obradom drveta i njegovim akustičnim svojstvima. Gotovo u svakom slučaju za izradu ovog instrumenta koristi se drvo javora.

Svaka nacija, uključujući i Crnogorce, ima svoj folklor što su prepoznatljivi umetnički kvaliteti regiona u kome postoji. U Crnoj Gori postoji puno folklornih ansambala koji se trude da sačuvaju tradiciju i dele ovu vrstu baštine u zemlji, ali i u inostranstvu. Svi oni imaju mnogo generacija, što je veoma važno da se ovo znanje i ljubav prenesu na mladost. Budući da u Crnoj Gori žive 3 religije, svi oni imaju određene vrijednosti kada se govori o muzici i folklornoj umjetnosti.

Frula - tradicionalni muzički instrument koji je karakterističan za planinu leti, kada pastiri tamo borave sa ovcama.

Tambura je još jedan tradicionalni instrument koji je karakterističan za severne regione, posebno iz Bijelog Polja i Pljevalja, gde postoji nekoliko sastavnih delova. Međunarodni festival tamburaških sastava je manifestacija koja se svakog jula / avgusta organizuje u Bijelom Polju.

Sign In