PRIRODNE ATRAKCIJE

Crna Gora iako zemlja sa malom površinom, ima veliki broj prirodnih atrakcija koje će probuditi sva vaša čula. 

Hajde da ih isptražimo!

 

VODOPAD SKAKALA I GLAVA LJESTANICE

waterfall skakala, waterfalls Montenegro

Rijeka Lještanica se nalazi u Vraneškoj dolini. Duga je oko 4800 metara. Izvire u gornjoj Lijesci, cijelim svojim tokom teče kroz selo Lijeska,a uliva se u rijeku Ljuboviđu . Gornji tok Lјeštanice je izutetno živopisan i to od samog izvora rijeke koji je u narodu poznat kao LJeštanska glava. Do izvora vodi pješačka staza sa koje se pruža odličan pogled na nekoliko vodopada i brzaka. Teren je pristupačan i naročito pogodan za posjetu u periodu od maja do oktobra. Nekoloko stotina metara od izvora se nalazi jedan od najljepših ali i najmanje poznatih vodopada u Crnoj Gori, vodopad Skakala.  U nastavku vodopada Skakala ima više od 20 manjih bazena i vodopada. U cijelom predjelu se nalaze velika nalazišta kamena sige (bigara) pa je pojava vodopada vjerovatno posledica specifične geomorfološke strukture. Vodopada Skalala po svojoj atraktivnosti podsjeća na vodopad Gostilje na Zlatiboru ili vodopad Lisine u istočnoj Srbiji. OVDJE MOŽETE REZERVISATI TURU
 

 

MEANDRI ĆEHOTINE

meanders of Cehotina river, Meanders Montenegro

Ćehotina je rijeka u sjevorozapadnjom dijelu Crne Gore. Ćehotina protiče u blizini Pljevalja I baš taj dio je poznat po meandrima. Na nekih 20 km od Pljevalja nalazi se selo Mataruge gdje se nalazi vidikovac za turiste koji pruža fantastičan pogled na meandre. Vidikovac je smješten na vještačkoj akumulaciji rijeke Ćehotine. Vještačko jezero je nastalo prije nešto više od 30 godina a rađeno je za potrebe Termoelektrane “Pljevlja”. Posebnu čar cijelom pogledu daje i krivi bor koji se nalazi na samoj litici.

 

VODOPAD GRLJA I OKO SKAKAVICE

 

Eye Skakavica

Kraško vrelo, nalazi se u blizini Gusinja, kod sela Vusanje. Izvire na 1000 m nadmorske visine. Ima kružni oblik. Dugačko je oko 30 m, široko 25 m a širina se ka sredini povećava I dostiže 8 m, zbog kristalno bistre vode dno se vidi do najveće dubine. Sa sjeverne I južne strane nad vrelom se izdiže 3-5 m visoke krečnjačke stijene. Za vrijeme toplih ljeta, naročito u avgustu, vrelo se sasvim smanji. Voda se povlači I miruje,a površinskog prelivanja, kao u zimskim mjesecima, nema.

 

VODOPAD Grlja

Rijeka Skakavica teče 2,5 km od samog OKA, a zatim dolazi do visoke krećnjačke grede, koja pregrađuje dolinu. U njoj rijeka Skakavica gradi 30 m vodopad – Grlja I tu ponire. Posle 300 m toka Grlja se pojavljuje na svjetlost dana I nakon spajanja sa vodom iz Alipašinih izvora dobija naziv Vruja I teče prema Gusinju. 

 

ALI PASINI IZVORI

aLI PASINI IZVORI

Alipašini Izvori nalaze se na udaljenosti od 1,5 km južno od Gusinja. Izvori izbijaju u podnožiju Prokletija na 925m nadmorske visine. Voda izbija na vecoj dužini (oko 300m) sa nekoliko mjesta ali snažno. Za vrijeme ljetnjih suvih mjeseci izdašnost Alipašinih izvora iznosi oko 3m u sekundi. U proljece daje i do 3 puta vecu kolicinu vode. Voda se najprije široko razliva a zatim otice ka brzoj i pjenušavaoj Grlji praveći rijeku Vruju. Alipasini Izvori su mjesto okupljanja Gusinjaca iz citavog svijeta, kao i brojnih turista koji posjecuju ove izvore svake godine. OVDJE MOŽETE REZERVISATI VIKEND TURU

 

KANJON MRTVICE 

MRTVICA KANJON MONTENEGRO

Kanjon Mrtvice svakako je jedan od najlepših kanjona bivše Jugoslavije. Skriven podno planine Maganik, predstavlja pravo blago netaknute prirode. Nalazi se 30 km od Kolašina, u pravcu Podgorice, u selu Međurječje. Kanjon je dugačak 8 km i završava se kod sela Velje Duboko. Od Velje Dubokog se može doći do Kapetanovog jezera, na Moračkim planinama. Najpoznatije atrakcije na ovoj turi su Mrtvičke grede i kapija želja. OVDJE MOŽETE REZERVISATI TURU

 

KANJON NEVIDIO

KANJON  NEVIDIO MONTENEGRO

Kanjon Nevidio se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore. Udaljen je 55 km od Nikšića na putnom pravcu Niksić-Žabljak. Kanjon Nevidio je dio rijeke Male Komarnice koja izvire u podnožju južnih padina Durmitora, tačnije u mjestu Dobri Do. Ponire između vrhova Boljskih greda (2091m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v),a ponovo se pojaviljuje u pitomoj dolini kao stalna rijeka.

Kanjon Nevidio je dugačak oko 2 km. Ulazi se nalazi na 935 m, a izlazi na 810 m nadmorske visine. Skriven na nepristupačnom terenu izazivao je pažnju i znatiželju brojnih turista. 

Prvi dodir sa Nevidiom zasjenjuje neopisivom ljepotom, neobičnom i čudnom na koju čovjek nije navikao. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci. Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao. Širina kanjona na pojedinim mjestima je manja od jednog metra. Pojedini djelovi prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme. Neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore. Ipak, iako ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, prolazak kroz kanjon se ne preporučuje bez vodiča.

Sign In