MJESTA KOJA MORATE POSJETITI

NACIONALNI PARK ,,BIOGRADSKA GORA’’

 

Nacionalni park ,,Biogradska gora” osnovan je 1952.god. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore, između Rijeka Tare i Lima u centralnom dijelu planinskog masiva Bjelasice. Obuhvata površinu od 5,650 hektara. Najljepsi dio Nacionalnog  parka jeste Biogradsko jezero. Jezero se nalazi na 1094 m nadmorske visine i okruženo je čistom prašumom koja je jedna od preostale 3 u Evropi. Nacionalni park raspolaze i drugim sadrzajem koji mogu koristiti posjetioci: bungalovi za spavanje, nacionalni restoran, centar za posjetioce, suvenirnica, edukativna staza oko jezera, smatracnica...Iz Nacionalnog parka postoje obeljezenje staze koje vode do ostalih jezera na Bjelasici (Siskog, Pesica, Ursulovackog), kao i do vrhova Crna Glava, Zekova Glava...   procitaj vise

 

Biogradsko jezero, nacionalni park Biogradska gora

 

 NACIONALNI PARK ,,DURMITOR’’

 

Nacionalni  park  ,,Durmitor’’  je osnovan 1952.god.   Nalazi  se u sjeverozapadnom  dijelu  Crne Gore, i obuhvata  veliku površinu  durmitorskog  masiva  sa  kanjonima  rijeka  Tare, Drage i Sušice. Odatle se izdižu  impresivni  planinski vrhovi,  od kojih je njih 48 preko 2000 m, a  među  njima  je najveći Bobotov kuk sa 2,525 m. Osamnaest glacijalnih jezera zvane ,,Gorske oči’’ sa nadmorskom visinom preko 1,500m daju poseban šarm ljepoti durmitorskog masiva. Najveće i najprivlačnije je Crno jezero. Postoji veliki broj obelježenjih staza koje vode do jezera i vrhova Durmitora. procitaj vise

 

durmitor nacionalni park

 

NACIONALNI PARK ,,SKADARSKO JEZERO”

 

Slikovito i jedinstveno Skadarsko jezero je smješteno u Zetsko-Skadarskoj dolini koja je povezana sa Jadranskim morem rijekom Bojanom. Sa svojom površinom koja se kreće od 370-530 km² zavisno od fluktuacije vodene površine, ono predstavlja najveće jezero na Balkanu. Dvije trećine jezera pripadaju Crnoj Gori, a jedna trećina pripada Republici Albaniji. Crnogorski dio Skadarskog  jezera sa obalskom površinom od 40,000 ha proglašen je nacionalnim parkom 1983.godine. Jezero je najveci pticji rezervat u Evropi (preko 270 vrsta). Na njemu se nalaze stanista pelikana, galebova, caplji...takodje bogat zivi svijet cine ribe kojih ima u ovom jezeru mnogo. (krap, jegulja, ukljeva...)

1996 godine Ramsarskom konvencijom ovo jezero je upisano u listu mocvara od medjunarodnog znacaja. procitaj vise

 

Skadarsko jezero

 

 NACIONALNI PARK ,,LOVĆEN’’

 

Nacionalni park ,,Lovćen’’ obuhvata centralni i najveci dio lovćenskog masiva i zahvata površinu od 6,220 ha. Proglašen je za nacionalni park 1952. Nalazi se na jugozapadu Crne Gore,  između Skadarskog  basena,  Bokokotorskog zaliva i Budvanske rivijere. Spoj mediteranske i kontinentalne klime uslovio je jedinstvenu floru i faunu sa vise od 1300 vrsta biljaka i 200 vrsta ptica i raznih leptira. Pojedini ostaci arhitekture čine prepoznatljivim Lovćenske serpentine. Najveći spomenik u NP Lovćen jeste Njegošev mauzolej koji se nalazi na Jezerskom vrhu, na mjestu koje je sam izabrao ovaj poznati pjesnik i filozof za svoj vječni počinak. procitaj vise

Lovćen nacionalni park, Njegošev mauzolej

 

 

 NACIONALNI PARK ,,PROKLETIJE’’

 

Peti Nacionalni park u Crnoj Gori su Prokletije. Prokletije ostavljaju nezaboravan utisak na sve posjetioce svojom ljepotom. Taj gorostasni, najkrševitiji planinski lanac, s nazupčanim, bijelim i crnim vrhovima, liči na vučje čeljusti, a ljepotom svojih šuma, pašnjaka i goleti doprinosi ljepoti cijelog područja. U planinskom đerdanu jedinstvene ljepote ističu se ljepotom i lednička jezera: Plavsko, Hridsko, Rikavačko, Bukumirsko i Visitorsko. Posebna rijetkost su Alipašini izvori i vodopad Grlja.Najviši planinski vrh na Prokletijama je Zla Kolata - 2.536 m. procitaj vise

 

hridkos jezero, nacipnalni park Prokletije

 

 REGION BJELASICE I KOMOVA

 

Planina Bjelasica je jedna od najljepših planina u Crnoj Gori. Ako želite doživjeti avanturu u planini, na pravom ste mjestu. Panina čiji vrhove prelaze 2000mnv, predstavlja pravi izazov za planinare. Sjenovite doline Bjelasice mogu biti pravo mjesto za odmor grupa i porodica. Potrebna vam je udobna obuća, topla odjeća i krema za zaštitu od sunca, jer je vrijeme na planini nepredvidljivo. Možete uživati u jahanju konja, kupanju na nekom od jezera ili čak igrama na snijegu, kojeg ima na pojedinim mjestima čak i u avgustu mjesecu. Trdacionalne planinske kolibe predstavljaju pravi izazov za turiste.

Bjelasica

 

Sa vrhovima koji gotovo dostižu visinu od 2.500 metara, Komovi razbijaju oblake i impresivno dominiraju jugoistočnim dijelom Crne Gore.
Komovi su relativno mali planinski masiv u pogledu površine koju zauzimaju, iako su po visini svojih vrhova među najvišim i najupečatljivijim planinama u Crnoj Gori. Masiv Komova sastoji se od nekoliko vrhova, od kojih su tri najpoznatija. Kučki Kom (2487 ​​m) je najviši vrh Komova. Ljevoriječki Kom (2469 m) i treći vrh Vasojevićki Kom (2461 m).
Do pomenuta tri glavna vrha Komova, najlakši i ujedno najkraći uspon vodi na vrh Vasojevićki Kom. Uspon na Ljevoriječki Kom iz Štavne preko Ljubana je nešto duži i zahtevniji, dok je najduži i najzahtevniji uspon na vrh Kučkog Koma sa Eko katuna Štavna na istoimenoj visoravni.

 

komovi

 

 PECINA NAD VRAZJIM FIROVIMA-DJALOVICA PECINA

 

Jedna od najimpozantnijih pecina u Crnoj Gori, pecina nad Vrazjim firovima se nalazi u blizini Bijelog Polja, u kanjonu rijeke Bistrice. Uzvodno kroz Djalovica klisuru, na lijevoj strani doline, na mjestu gdje se dolina spaja sa klancem, najnize od cetiri jezera, nalaze se Vrazji firovi. U gornjem dijelu doline je najveci od tri ulaza u pecinu nad Vrazjim firovima. Do sada je istrazeno oko 17 km pecine.  Istrazeni dio se sastoji od velikog broja galerija, prolaza i odaja, koji se prema poziciji, usmjerenosti i osnovnim morfoloskim karakteristikama mogu podijeliti na cetiri dijela i to na: Kanal sa jezerima, Veliki lavirint, Dugi kanal i na prolaze koji spajaju donje i gornje galerije.  Kanal sa jezerima se odlikuje velikim brojem jezera, kako stalnih (oko 15), tako i povremenih (20-30), a takodje i stalaktitima i stalagmitima malih dimenzija.

Za sada je moguce uci u pecinu jedino u pratnji strucnih vodica, uz upotrebu kompletne opreme. Moguce je organizovati ulazak za najvise 10-13 osoba u iztom vremenskom intervalu. 

Uskoro se očekuje završetak radova na valorizaciji ovog objekta, pa će ulaz u pecinu biti dostupan za brojne posjetioce, uz pomoc zicare koja vodi od manastira Sv.Nikole u Podvrhu preko klisure do ulaza. Pored ljepote koju nudi sama unutrašnjost pećine, posjetioci će uzivati u preeidvnom pogledu na samu klisuru dok se budu vozili zicarom. 

Djalovica pećina, Pećina nad vražjim firovima

 

                                                                                                                       

   KOTOR

 

U Stari grad Kotor se ulazi kroz troja vrata, od kojih su Zapadna iliti Vrata od mora iz 1555. – Glavna. Ukliješten u dnu planinskog Lovćenskog masiva, omeđen sa sjevera kratkom rijekom Škurdom, i sa juga – podvodnim izvorištem Gurdić, Kotor je po svemu (iza katastrofalnog zemljotresa iz 1667) barokni grad. Sve palate, njih na stotine, obnovljene su u baroknom stilu. Po svemu je očito da je ovdje, sem graditeljstva, cvjetalo pomorstvo i brodogradnja, trgovina, slikarstvo, zanatstvo. Čuveni su kotorski srednjovjekovni oružari i zlatari. Kad kaže u Gorskom vijencu da je »na moru svašta majstorah«, tada Njegoš, najveći među pjesnicima, misli s razlogom upravo na Kotor. Grad koji je danas po svom kulturnom nasljeđu s razlogom na UNESCO-voj listi svjetske i kulturne baštine.

 

kotor stari grad, kotorske zidine

 

STARI BAR

 

Stari Bar se sastoji od starog grada smeštenog na stenovitom brdu, nepristupačnom sa tri strane, i naselja u njegovom podnožju, nastalog nakon rušenja grada (1878). Vrata starog grada potiču iz 11. veka, zidine iz 11. i 12. veka i rekonstruisane su u 14. i 15. veku. Iznad starog grada nalaze se ostaci vodovoda iz 16. i 17. veka, koji su korišćeni kao vodeni sistem grada. Građena je od lomljenog i posečenog kamena. Konstrukcija je napravljena od 17 većih lukova različitih raspona koji su naslonjeni na masivne stubove. Stari Bar je bio poznato stručno, kulturno i trgovačko središte u srednjem veku. Bila je poznata po svojim klesarima. U ranom srednjem veku pripadao je Vizantiji, a nakon toga Dalmaciji. Stari grad postoji preko 2500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta.

 

stari bar

 

ULCINJ-STARI GRAD

 

Stari grad Ulcinj jedan je od najstarijih urbanih arhitektonskih kompleksa duž Jadranskog mora. U ovom očaravajućem dijelu nalik nasukanom brodu već 25 vjekova cveta život, civilizacije su se smenjivale ostavljajući svoje živopisne tragove do sada. Jedinstveno je mišljenje da Stari grad predstavlja kulturno-istorijski spomenik od neprocenjivog značaja zbog svojih ilirskih zidina, tvrđava, uličnih mreža, pijaca i trgova, neki blokovi kuća i neka vrijedna arhitektonska zdanja, posebno zbog gradskog pejzaža, siluete i urbanog maltera.

Građen je 2,5 milenijuma i tokom različitih ekonomskih, vojnih i kulturnih uslova, pa je tako stari grad dobio karakteristike organskog kompleksa. To je antički grad sa živopisnim srednjovekovnim, uskim i krivudavim ulicama, gusto spojenim dvo i trospratnim kamenim kućama ukrašenim elementima renesanse i baroka, i konačno postoji niz vrednih zdanja iz osmanskog doba. Najstariji ostaci zidina potiču iz ilirskog doba. U VI veku grad je dobio dve kapije: donju (istočnu) do koje se može doći sa morske strane i gornju (zapadnu) do koje se može doći kopnom.

Ulcinj, stari grad

U srcu Starog grada Ulcinja moguće je boraviti u ,, muzejskom hotelu '' Palata Venecija, koji svim gostima pruža jedinstveno iskustvo kombinovanja istorije i modernog poslovnog koncepta, kroz besprekornu uslugu pružajući poseban osećaj pripadnosti u svakom kutku ukusno uređenih soba, restorana, fitnes centra, centra za masažu, saunu, Muzej gusara i Porodični muzej ,, Begova kuća ''.
U okolini se mogu naći statue Miguela De Cervantesa i Shabbetai Zvi (Sabbatai Zevi) koje daju posebnu amosferu gradu.

 

Stari grad Ulcinj

 

MANASTIR OSTROG

 

Manastir Ostrog nalazi se između Danilovgrada i Nikšića. Ispod njega nalazi se rijeka Zeta i Bjelopavlićka dolina. Iznad nje se nalazi čudesan planinski lanac sa pećinom Ostrog.
Gornji manastir se sastoji od 2 crkve: Hram Časnog krsta (1665 g. - živopisana 1667); Presvete Bogorodice ( živopisana 1667). Obje su zadužbine čudotvorca  Vasilija Ostroškog (mitropolit hercegovački 1639. g. do 1671. godine). U Vavedenjskom hramu nalaze se mošti Svetog Vasilija Ostroškog. Priprata je dodata 1774. g. Današnji izgled dobija 1926 godine.
Donji manastir: Hram crkve Svete Trojice (sagrađena 1824.-današnji izgled dobija krajem 19. vijeka)
 

manastri ostrog

 

Za dodatne informacije kontaktirajte nas

Sign In