BISTRICA -ĐALOVICA KLISURA-PJEŠAČENJE

 
 
 

Detalji o odredištu:

Idilični pejzaži ovog sela u dolini rijeke Bistrice kriju bogatu i zanimljivu istoriju. Koristeći potencijale rijeke, selo je dobilo električnu energiju mnogo prije samog grada, prije II svjetskog rata. U toku rata Italijani uzimaju turbinu, pa centrala prestaje da radi. Iako su je vratili posle oslobođenja, nikada nije stavljena ponovo u pogon, jer je u to vrijeme grad dobio električnu energiju, a samim tim i selo. Tako je prva sijalica u čitavom okrugu zasijala je upravo ovdje. Za njom su stigli i prvi radio aparati, pa su mnogi Bjelopoljci dolazili u Bistricu na večerinke da slušaju vijesti.

U selu pored rijeke gradile su se brojne vodenice, a uz njih, još krajem XIX vijeka i prve kafane (kahve), pa otuda i stari naziv sela - Kahve. Bistrica je poznata i po dugovječnom čardaku Hasanbegovića, Trospratni čardak jedini je uspio da preživi sve bune i ratove jer su u njemu složno živjele dvije porodice različite vjere. ''Dirnuo ga niko nije, čuvale ga vjere dvije''- bio je najbolji opis za ovaj objekat, koji nažalost nije odolio vremenu te je srušen 70-ih godina prošlog vijeka.

Selo Bistrica je udaljeno od Bijelog Polja 16km, smješteno je na oko 585 mnv. Selo presijeca istoimena rijeka, koja svojim tokom daje atraktivnost selu. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i stočarstvom.

 

Aktivnosti:

Pješačenje;

Odmor pored rijeke;

Posjeta manastira;

Posjeta domaćinstvu;

 

Atrakcije:

Stari most na Bistrici

Rijeka Bistrica

Đalovića klisura

Manastir Sv Nikole- Podvrh

 

Opis:

Program:

Sastanak grupe u centru Bijelog Polja (poslovnica agnecije). Putovanje prema Bistrici. Napuštanje vozila kod osnovne škole, nakon čega slijedi polazak na pješačenje, stazom dugom 6 km pored rijeke Bistrice. Staza je atraktivna, kroz klisuru sa brojnim mjestima za odmor pored rijeke. Djelimično vodi kroz šumu, djelimično pored rijeke. Poslednjih 500m je uspon do manastira sv. Nikola, koji potiče iz 17. vijeka. U manastiru se nalazi ikonostas koji je pobijedio na izložbi u Parizu 1971 godine, ,,stvaralaštvo Jugoslavije od praistorije do danas'', koji je predstavljao Crnu Goru. Takodje, u manastiru je pronađeno Divoševo jevanđelje, koje se danas čuva u riznici Cetinjskog manastira. Ručak- piknik u prirodi. Povratak u popodnenvim satima. Po želji grupe posjeta seoskom domaćinstvu koje se bavi proizvodnjom rakije.

Uključeno u cijenu

Vodič tokom ture

Transfer Bijelo Polje- Bistrica- Bijelo Polje

Organizacija ture

 

Nije Uključeno u cijenu

Obrok

Usluge koje nijesu navedene u programu

Osiguranje

 

Napomene

Doplata za ručak- odrasli 6€

Doplata za ručak- dijete 4€

Transferi: Kolasin- Bijelo Polje- Bistrica- povratni: odrasli 12, dijete 10€

Degustacija rakije(tri vrste- šljiva, jabuka i kruška)- SAMO odrasli- 3€

 

Ostale napomene

Tura je idealna za ljubitelje prirode sa prosječnom fizičkom kondicijom.

Tura je prilagođena porodicama sa djecom iznad 7 godina

Cijene naglašene za dijete podrazumijevaju djecu starosti 7-12 godina

Oprema: Po želji možete koristiti štapove (najam na upit) Udobne čizme za pješačenje (patike sa debelim đonom ili gojzerice) zaštita od kiše, sunca i vjetra

Voda: na početku i kraju ture se nalaze prirodni izvori vode.

Tura je dostupna tokom cijele godine, ukoliko nijesu ekstremni vremenski uslovi

Minimum za realizaciju programa je 6 osoba.  Za manji broj cijena će biti korigovana. 
Najmanje 3 dana prije početka putovanja, dobićete informaciju o broju prijavljenih osoba.

 

Pošalji poruku

 

Sign In