IZLET LJEŠTANICA I VODOPAD SKAKALA

 
 
 

Detalji o odredištu:

Rijeka Lještanica se nalazi u Vraneškoj dolini. Duga je oko 4800 metara. Izvire u gornjoj Lijesci, cijelim svojim tokom teče kroz selo Lijeska,a uliva se u rijeku Ljubovidu. Gornji tok Lještanice je izutetno živopisan i to od samog izvora rijeke koji je u narodu poznat kao Lještanska glava. Do izvora vodi pješacka staza sa koje se pruža odličan pogled na nekoliko vodopada i brzaka.

Teren je pristupačan i naročito pogodan za posjetu u periodu od maja do oktobra. Nekoliko stotina metara od izvora se nalazi jedan od najljepših ali i najmanje poznatih vodopada u Crnoj Gori, vodopad Skakala. U nastavku vodopada Skakala ima više od 20 manjih bazena i vodopada. U cijelom predjelu se nalaze velika nalazišta kamena sige (bigara) pa je pojava vodopada vjerovatno posljedica specifične geomorfološke strukture. Vodopada Skalala po svojoj atraktivnosti podsjeća na vodopad Gostilje na Zlatiboru ili vodopad Lisine u istočnoj Srbiji.

 

Aktivnosti:

Pješačenje;

 

Atrakcije:

Glava Lještanice

Vodopad Skakala

Neobična seoska arhitektura (kuće napravljene od sige)

 

Opis:

Sastanak grupe u centru Bijelog Polja (poslovnica Turističke agencije Rams). Prevoz do Tomaševa, odakle polazimo na pješačenje. Izvor Lještanice je udaljen oko 6,5 km od magistralnog puta, od čega je oko polovinu puta asfaltnog, a ostatak je makadam. Put vodi kroz selo Lijeska, gdje možete uživati u prelijepom seoskom pejzažu, tradicionalnoj arhitekturi i naravno u čistom vazduhu. Posle skoro dva sata pješačenja dolazimo na odredište- Glavu Lještanice, gdje ćete uz žubor vode uživati u netaknutoj prirodi. Ovo mjesto je idealno za predah i ručak koji ste ponijeli sa sobom (ili mi obezbijedili). Nakon odmora organizovano idemo do vodopada Skakala koji je najveći od nekoliko vodopada koji se nalaze na rijeci Lještanici. Udaljen je svega nekoliko stotina metara od samog izvora. Staza za silazak je strma, pa se preporučuje da budete pažljivi. U dogovoreno vrijeme povratak istom stazom. Postoji mogućnost posjete seoskog domaćinstva, degustacija rakije i sira. Povratak u Bijelo Polje.

KRAJ PROGRAMA

Uključeno u cijenu

Prevoz

Vodič

Organizacija putovanja

 

Nije Uključeno u cijenu

Ručak- lunch paket (sendvič, voće, voda ili sok, slatkiš)- 6€, odrasli, 5€ dijete

Transfer iz Kolašina (povratni)- odrasli 12€, dijete 10€

Transfer iz Podgorice (povratni)- odrasli 20€, dijete 15€

 

Napomene

Potrebna oprema:

Udobra obuća i odjeća,

Zaštita od vjetra, sunca i kiše

Po želji štapovi za hodanje

Na stazi nema izvora vode

 

Ostale napomene

Ova tura je namijenjena osobama sa prosječnom fizičkom kondicijom,

Dostupna je za porodice sa djecom starosti preko 8 godina

Stazu je moguće obići u periodu od aprila do decembra

Minimum za realizaciju programa je 12 osoba.

Za manji broj cijena će biti korigovana.

Najmanje 3 dana prije početka putovanja, dobićete informaciju o broju prijavljenih osoba.

 

Pošalji poruku

 

Sign In