VIKEND PROKLETIJE-2 DANA

 
 
 

Detalji o odredištu:

Prokletije ostavljaju nezaboravan utisak na sve posjetioce svojom ljepotom. Taj gorostasni, najkrševitiji planinski lanac, s nazupčanim, bijelim i crnim vrhovima, liči na vučje čeljusti, a ljepotom svojih šuma, pašnjaka i goleti doprinosi ljepoti cijelog područja. U planinskom derdanu jedinstvene ljepote ističu se ljepotom i lednička jezera: Plavsko, Hridsko, Rikavačko, Bukumirsko i Visitorsko. Posebna rijetkost su Alipašini izvori i vodopad Grlja. Najviši planinski vrh na Prokletijama je Zla Kolata - 2.536 m. Kraško vrelo, nalazi se u blizini Gusinja, kod sela Vusanje. Izvire na 1000 m nadmorske visine. Ima kružni oblik. Dugačko je oko 30 m, široko 25 m, a širina se ka sredini povećava i dostiže 8 m, a zbog kristalno bistre vode dno se vidi do najveće dubine. Sa sjeverne i južne strane nad vrelom se izdižu 3-5 m visoke krečnjačke stijene. Za vrijeme toplih ljeta, naročito u avgustu, vrelo se sasvim smanji. Voda se povlaci i miruje, a površinskog prelivanja, kao u zimskim mjesecima, nema. Rijeka Skakavica teče 2,5 km od samog OKA, a zatim dolazi do visoke krečnjačke grede, koja pregrađuje dolinu. U njoj rijeka Skakavica gradi 30 m visok vodopad - Grlja i tu ponire. Posle 300 m toka Grlja se pojavljuje na svjetlost dana i nakon spajanja sa vodom iz Alipašinih izvora dobija naziv Vruja i teče prema Gusinju. Alipašini Izvori nalaze se na udaljenosti od 1,5 km južno od Gusinja. Izvori izbijaju u podnožju Prokletija na 925 m nadmorske visine. Voda izbija na većoj dužini (oko 300m) sa nekoliko mjesta ali snažno. Za vrijeme ljetnjih suvih mjeseci izdašnost Alipašinih izvora iznosi oko 3 m u sekundi. U proljeće daje i do 3 puta veću količinu vode. Voda se najprije široko razliva a zatim otiče ka brzoj i pjenušavaoj Grlji praveći rijeku Vruju. Alipašini Izvori su mjesto okupljanja Gusinjaca iz čitavog svijeta, kao i brojnih turista koji posjećuju ove izvore svake godine.

 

Aktivnosti:

Degustacija domaćih proizvoda;

Pješačenje;

Boravak u katunu;

 

Atrakcije:

Ali-pašini izvori

Vodopad Grlja

Oko Skakavice

Hridsko jezero

Dolina Grebaja

Plavsko jezero

 

Opis:

1.Dan: DOLINE GREBAJA I ROPOJANA, ALI PAŠINI IZVORI

Sastanak grupe u Gusinju, obilazak doline Grebaja, gdje možete uživati u čarima koje nam je priroda omogućila. Šetnja do treće livade - slobodno vrijeme. Mogućnost da se organizuje ručak. Nakon odmora putovanje do Alipašinih izvora, najvećeg prirodnog izvora u ovom regionu. Kraća vožnja do doline Ropojana, gdje ćemo obići vodopad Grlja i Oko Skakavice. Od vodopada do Oka Skakavice i nazad lagana šetnja (jedan pravac 1,5km). Smještaj u Vusanju. Večera.

 

2.Dan: HRIDSKO I PLAVSKO JEZERO 

Nakon doručka transfer do katuna Bajrovića odakle počinje pješačenje do Hridskog jezera, koje će trajati između 1,5-2 sata, zavisno od toga kako će se grupa kretati. Odmor na jezeru oko 1 sat, nakon čega slijedi povratak do katuna. Opcija povratak istom stazom ili prelazak na drugu stranu jezera, lagani uspon 500m, (visinska razlika 70m) i širokim makadamskim putem do Bajrovića katuna. Opciono ručak u katunu nakon povratka sa jezera. U popodnevnim satima povratak u Plav. Obilazak Plavskoj jezera.

KRAJ PROGRAMA!

Uključeno u cijenu

Prevoz na relaciji Gusinje-Grebaja, Ropojana-Bajrovića katun-Plav

Smještaj u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama, usluga polupansion (doručak i večera)

Usluga vodiča tokom realizacije programa,

Ulaznice u NP Prokletije i

Organizacija putovanja

 

Nije Uključeno u cijenu

Individualne troškove,

Usluge koje nijesu pomenute u programu

Ručak za 1.dan-10€ odrasli, 8€ dijete

Ručak za 2. dan-7€ odrasli, 5€ dijete

 

Napomene

Potrebno da imate sa sobom:

Vodu,

hranu za svoje potrebe (užinu, slatkiše, voće),

udobnu odjeću i obuću,

zaštitu od vjetra, kiše i sunca.

 

Ostale napomene

Smještaj je planiran u Eko naselju Rosi (ili sličan), koje je smještenu u selu Vusanje. Selo se sastoji od drvenih kućica koje su dostupne za max 4 osobe (sopstveno kupatilo), restorana u centralnom dijelu, baštom sa mobilijarom za djecu. 

Minimum za realizaciju programa je 12 osoba.

Za manji broj cijena će biti korigovana.

Najmanje 7 dana prije početka putovanja, dobićete informaciju o broju prijavljenih osoba.

Ukoliko imate posebne zahtjeve za hranu, pošaljite informaciju prije Vašeg dolaska. 

 

Pošalji poruku

 

Sign In